22 Temmuz 2016 Cuma

BÜLBÜLÜ ÖLDÜRMEK-HARPER LEE




9 yaşındaki Scout'ın ve onun yaşamının öyküsü aslında bu. Çocuk gözünden de olsa romanın ana konusu sınıf ve ırk ayrımı.
Amerika'nın güneyinde Maycomb' da yaşayan Scout, abisi Jem, yakın arkadaşı Diil ve avukat olan babaları Atticus Finch'in yaşadığı bu küçük kasabada insanların sınıf sınıf ayrıldığı, beyazların siyahlara bakış açısını dokuz yaşındaki Scout'ın gözünden okuyoruz. Scout ve Jem arasındaki abi kardeş ilişkisi ve büyük adamlar gibi olayları yorumlamaları son derece müthişti. Romanın ilk başlarında Scout ve abisi Jem'in öcü Radley olarak adlandırdıkları komşuları ve onun önünden dahi geçemedikleri evi ve ona dair korkularını anlatılıyor. Bu iki kardeşin bir de maceracı arkadaşları Diil var. Scout'ın tabiriyle Diil onun nişanlısı fakat sadece yazdan yaza aynı mecaranın kahramanı oluyorlar. Çocukların en büyük endişesi ilk başlarda öcü Radley olsa da daha sonraları babalarının o çevrede farklı eleştiriler almasına sebep olan siyahi bir adamın davasına bakmasıyla olayların akışı biraz daha değişiyor. 
Atticus bulunduğu toplumun aksine çocuklarını ırk ve sınıf ayrımcılığının karşıtı olarak yetiştiyor. Haliyle bu durum bazen çocuk yaştaki Scout ve onun arkadaşları tarafından bile tartışmaya girmelerine neden oluyor. Babalarına kasabada siyah bir adamın, Tom Robinson'un vekilliği veriliyor. Aslında Atticus Tom'um masum olduğunu sonuna kadar savunsa ve kanıtlasa da toplum bazı değerleri öylesine kabullenmiş durumdaki sonuç yine değişmiyor. Oysa bu dava iki kardeşi o kadar umutlandırıyor ki bu defa işlerin tersine döneceğini ve hukukun gerçekten işleyeceğini, bazı şeylerin son bulacağını düşünüyorlar. 
Kitapta Scout'ın "demokrasi nedir?" sorusuna güzel de bir cevabı var. Demokrasi, 'eşit haklara evet özel ayrıcalıklara hayır. ' diyor Scout. Aslında bu kadar basitken demokrasi, nedense uygulanması da bir o kadar zor sanırım.


Keyifli okumalar..                                                                                                                                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Benzer Yazılar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...