3 Ağustos 2016 Çarşamba

AĞRIDAĞI EFSANESİ-YAŞAR KEMAL



    Efsaneleri sever misiniz? Ben severim efsaneleri, mitolojik olguları, destanları, yıllardır süre gelen, dilden dile aktarılan hikayeleri. Uzun zamandır bir hikaye, öykü okuma niyetindeydim nitekim bu kitapla da bu isteğim yerine gelmiş oldu. Bir de Yaşar Kemal'i ilk defa okumanın mutluluğunu yaşıyorum. Çünkü bu da uzun zamandır istediğim bişeydi.

    Mahmut Han'ın atının Ahmet adında bir gencin kapısında durmasıyla hikaye başlıyor. Üç kez bu at uzaklaştırılsa da at yine dönüp dolaşıp  aynı evin önünde durur. Yöre insanın inancına da göre bunda bir hikmet vardır ve artık at Ahmedindir. Fakat Mahmut Han atı istemektedir. Ahmet atı vermeyince Sofi ile birlikte zindana atılır. Mahmut Han'ın kızı Gülbahar zindandaki Ahmet adındaki bu gence aşık olur. İşte bundan sonra mesele sadece at değil bu iki genç arasındaki aşktır da. Aşk dediysem şimdiki romanlardaki kadar basit bişey gelmesin aklınıza tabi. Daha gerçek, daha samimi ve daha acı. Gelişen olaylar örgüsünde Mahmut Han Ahmet'e Ağrıdağının tepesine çıkma koşulu sunar. Ancak o şekilde kızı Gülbahar'ı kendisine eş olarak vereceğini belirtir. Ağrıdağı öyle bi dağ ki giden geri gelememiştir. Dağ hep yutmuştur kendisine geleni. Çünkü dağın da kendisine göre bir efsanesi vardır. Bu efsane de anlatılmış kitapta. Bunu duyan yöre halkı toplanır. Ama toplanma öyle bir toplanma ki bu kalabalık Mahmut Han'ı bile korkutur. Herkes Ahmet'in dağın zirvesinde yakacağı ateşi dört gözle bekler. Çünkü Mahmut Han ile Ahmet bu şekilde anlaşmıştır. Dağın zirvesine çıkınca Ahmet bir ateş yakacak ve dumanından anlaşılacaktır zirveye vardığı.  Dualarla, endişelerle, umutlarla bekler halk bu ateşi ve dördüncü günün sonunda bir duman görünür. Ahmet, Gülbahar'a kavuşmak için sözünü tutsa da efsanenin sonu biraz farklı bitiyor.

  Kendinizi yormayan, tatlı, hoş, kısa bir hikaye okumak istiyorsanız kesinlikle tavsiye edebileceğim kitaplardan biri.

    Keyifli okumalar...

3 yorum:

  1. Seneler önce okuyup beğendiğim bir kitaptı Ağrı Dağı Efsanesi yazınız hatırlamamı sağladı:) bu arada kitap bloğuma sizi de bekliyorum :) elifinkutuphanesi.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet güzel bir kitap. Hemen ziyaret ediyorum bloğunuzu :)

      Sil
  2. Merhaba,

    Eser harika başlasa da arka planda propaganda kokan, siyasi söylemler içeren ifadelere yer vermesi, aşk hikayesi mottosundan kopması, duyguları değil de iktidar - halk kapışmasına odaklanması ve finali yine aceleci bir şekilde bitirmesi.... Yani, daha iyi çalışılabilirdi belki de. Ama bu kadar baskı yaptığına göre. Bizim de gözümüzden kaçan şeyler vardır. İyi okumalar.

    YanıtlaSil

Benzer Yazılar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...