13 Eylül 2013 Cuma

BİN MUHTEŞEM GÜNEŞ


UÇURTMA AVCISI-KHALED HOSSEINI


Uçurtma avcısının yazarından yürekleri titretecek muhteşem bir öykü daha.
Uçurtma avcısını okuduktan hemen sonra bu romanı da okumaya karar vermiş ve almıştım ama ne yazık ki hemen okumamıştım. Bu yaz okuyabildim. Okurken bazı sayfalarda sessiz sessiz ağladım yatağımda. Sanırım ilk ağladığım sayfa Nana'nın intiharını anlatan sayfaydı. Yıkımdı.
Khaled Hosseini okuyucuyu hüzünlendirmeyi kesinlikle çok iyi başarıyor. Karakterler belki hayali fakat öykü gerçeklerden yola çıkılarak oluşturulmuş.Okuyucuyu derinden etkileyen bu belki de.
Savaşın yıktığı hayatları ve yıkılan bu hayatlardan geriye kalanların yaşam mücadelesini görüyorsunuz. Savaş tüm hayatları o kadar değiştiriyor ki hayallerinizle yaşadıklarınız arasında uçurum olabiliyor. İşte burada da Meryem'im ve Leyla'nın aniden birleşen hayatlarına tanık oluyorsunuz.
Aslında kitabı okurken Afganistan Savaşı'na,Taliban dönemine,mülteci ailelerin çektikleri zorluklara,füze düşen ocaklarda kimsesiz kalan çocukların dramına dair çok şey öğreneceksiniz.
Okurken dedim ki Meryemle Leyla'nın hayatı nerede birleşecek. Birbirinden habersiz bu iki insanın öyküsü nasıl aynı ırmağa dökülecek. Ama o kadar büyük hüzünlerle geldi ki Leyla Meryem'e ve Meryem o kadar ızdıraptı ki.
Kitabın özetini nedense yazmak istemedim bu defa sadece şunu söyleyebilirim;
Ağlayacaksınız çok ağlayacaksınız.

9 yorum:

  1. Selamlarr, bir blog beni buralara kadar getirdi :)
    yeni keşfettim ve güzel paylaşımlar görüyorum, okumayı bende çok seviyorum, hemen takibe aldım sizi, bende beklerim bloğuma,
    Sevgilerle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de kocaman selam :)
      Seni hangi blog buralara kadar getirdiyse sonsuz teşekkürler. Senin de bloğunu ziyaret edeceğim tabi ki:)
      sevgiler...

      Sil
  2. Uçurtma Avcısı favori kitaplarımdan olmuştu ve çok ağlamıştım en az Limon Ağacı'na ağladığım kadar. Ama Bin Muhteşem Güneş'i okumamıştım. Okuyacağım.
    Taliban dönemini Afgan yengemden dinlemiştim, ne kadar sade cümlelerle anlatsa da acıyı hissetmek kaçınılmaz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten kitap öyküsünü anlatırken Taliban dönemini de çok güzel özetlemiş. Ayrıca savaş dönemi o kadar acı ki diyorum iyi ki öyle zamanlarda yaşamadık çünkü gerçekten dayanılması en zor acılardanmış.
      Uçurtma avcısı kadar seveceğini düşünüyorum.
      Sevgiler...

      Sil
  3. Savaşın acımasızlığı ve getirdikleri çok keskin bir şekilde anlatılmıştı kitapta. Aynı durm bende de olmuştu, kitabı almış aylar sonra elime almış, bitirmeden de bırakamamıştım. Bu arada izleyiciniz oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle hoşgeldiniz :)
      İnsanın kitabı bitirdiğinde öyle bir savaş ortamında olmadığına şükrediyor.

      Sil
  4. Bu kitabı ağlaya ağlaya,adeta yaşayarak okudum.Yeni kitabını da kesinlikle okuyun derim.(Ve Dağlar Yankılandı) Ayrıca okumaya hala bu kadar değer verebilen insanlarla tanışmak beni mutlu ediyor takipteyim bende beklerim :) Yeni paylaşımlarda buluşmak dileğiyle sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni kitabının çıktığını bilmiyordum. Hemen okunacaklar listeme alıyorum.Aynen kaç gece ağlayarak uyudum bu kitabı okurken.
      Beni de böyle yazılarımı okuyup güzel yorumlarınızı eksik etmemeniz çok mutlu ediyor :)
      Teşekkürler,sevgiler...

      Sil
  5. okumanıza yorumunuza sağlık;
    Ana karakterlerinin kadınlardan oluşturulduğu ve bu kadınların yaşantılarında bitmek tükenmek bilmeyen zorlukların sürekli el değiştiren Afganistan arka planında kara bulutlar halinde kümelenişinin anlatıldığı bir roman Bin Muhteşem Güneş...........
    http://tayfunsurucu.wordpress.com/2014/12/25/siyaset-aile-iliskileri-arkadaslik-ve-askin-yanlis-bulusmasi/

    YanıtlaSil

Benzer Yazılar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...