21 Kasım 2015 Cumartesi

TASVİRLİ KAYALARDA UYUYAN MASAL;KURBAN



          Tiyatro sezonu açıldığından beri Cumalar benim için daha keyifli. Her şey bu kadar rutin ilerlerken malum hem kış hem de Çorum gibi bi yerde yaşarken tüm hayatım iş ve ev arasındaki o tek cadde üzerinde kurulu da olunca şu tiyatrolar ilaç gibi geliyor. İki haftadır gidiyorum. Acayipte mutlu oluyorum. Özlemişim.
         Geçen sezonda hep tek kişilik oyunlara denk gelmiştim. Bu sezonda hep tek perde. Geçen haftanın oyunu için biletimi alırken tiyatro müdürü demişti 'haftaya gelecek oyun da çok muhteşem, ona da beklerim alın biletlerinizi.' Öyle de oldu. Kurban adlı bu tiyatro oyununa bayıldım. Müzikleri, kostümleri, hikayesi, konusu, görseli,ışığı,seslendirmesi, hepsi.
Aslında konusu hepimiz için tanıdık. Bir 'kadının adı yok' hikayesi. Kısaca konusunu şöyle özetleyeyim;
     Oyunun başkahramanı Zehra, Karacaören köyünde iki çocuğuna anne. Çocukları; Murat ve Zeynep. Hiçbir şeyleri yokken kocasıyla birlikte bir hayat kurup çok şey elde etmişler. Tarla, para, atlar, hayvanlar. Fakat kocası bi gün gittiği bir evde Gülsüm adında daha 15 yaşında gencecik bir Çerkes kızına aşık olur. Karısına kuma getirmeyi aklına koyar. Gülsümün abisi Mirza, kız kardeşini öyle kolay kolay verme niyetinde değildir. Zehranın kocasının elinde ne var ne yok ister. Önceleri Zehranın kocasına bu istekler  çok ağır gelse de sonra varını yoğunu ortaya koyar. Tüm bunlar olurken Zehra yine de evliliğinin bitmemesi için elinden geleni yapar. Öyle ki kocası düğün alayıyla Gülsüm'ü alıp geldiğinde de aynı tavrı sürdürür. Kimseye geçiremez sözünü. Nihayetinde kendisini de iki çocuğunu da öldürür. İşte o zaman taştan at. Taştan atın üstünde taştan gelin ve taştan düğün alayı. Taş kesilir tüm insanlar. Zehranın da iki çocuğunun da ruhu gezer o evde.  Bakmayın siz böyle benim dizi anlatır gibi yazdığıma. Aslında oyun sahnelenirken daha mitolojik daha efsane tadında.
Oyunun başında yıllardır bildiğimiz 'kurban' hadisesini yani Hz. İbrahim ve Hz. İsmail arasında yaşanan olayın bir tasvirini izleyeceksiniz. Sonunda ise Zehra ve iki çocuğunun yürek burkan ölümü. Oyun öyle güzel kurgulanmış ki üstüne bir de şiirsel bir söyleyişle metni hazırlanmış. Tüm bunlar da bir araya gelince muhteşem bir oyun çıkmış ortaya.
İzmir devlet tiyatrosu tarafından sahnelenen bu oyunu gelirse şehrinize kaçırmayın derim.
         İyi seyirler...

1 yorum:

Benzer Yazılar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...