15 Mayıs 2015 Cuma

N'OLACAK BU GENÇLERİN HALİ



Günlerdir buralara bir şeyler karalamanın derdindeyim. Ama öyle monoton bir hayata sahibim ki ne yazsam sıradan. Son zamanlarda blog hep reklam yazılarıyla doldu. Reklam almak güzel fakat bloğu reklam için açmadım elbette ben. Ama şöyle de bir gerçek var ki reklam gelirleri beni mutlu etmiyor değil, kendimi para kazanan vasıflı biri gibi hissediyorum :) Kafamda üç beş kelimeyi bir araya getirip 'ne yazsam ne yazsam' diye düşünürken güzel bir malzeme çıktı karşıma.
Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) 'İstatistiklerle Gençlik' adlı yeni bir yayımda bulunmuş. 2014 verileriyle hazırlanan yazı 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı çerçevesinde özel olarak yayımlanacakmış. Sanırım o zaman medyada daha çok yankı uyandırır.
Yazı bir genç olarak benim oldukça dikkatimi çekti. Yazının aslı burada.
Ben özet olarak başlıkları kondurayım şuraya;

  • Türkiye nüfusunun %16.5'ini gençler oluşturdu
  • Genç nüfus oranının 2075 yılında  %10.1'e düşeceği tahmin edildi
  • İstihdamdaki gençlerin %47.9'u hizmet sektöründe yer aldı
  • Her dört gençten üçü internet kullandı
  • Genç erkeklerde yurtdışına eğitim amaçlı gitme oranı arttı
  • Gençlerin gelecekten umudu azaldı
  • Her iki gençten biri diğer insanların aile yaşam biçimlerine önem verdi
  • Genç kadınların siyasete olan ilgisi arttı
  • Gençleri en çok aileleri mutlu etti
Yazının asıl ve ayrıntılı hali güzel bir profil oluşturmadı benim kafamda. Sizi mutlu etti mi ya da umutlandırdı mı bilemiyorum. Keşke okullarda 'mezuniyet sonrası kriz yönetimi' gibi derslerde alsaydık. Belki bir faydası olurdu.Onca yıl emek verip işsiz kalacağımızı bile bile mezuniyet için çabalıyoruz. Aslında hepimiz hazırlıklıyız bu duruma fakat mezun olupta durumun içine pat diye düşmeden de anlamıyoruz.
Ben daha öyle bıkmış ya da şikayetçi değilim nerden baksan bir ay sonra KPSS var. Hedeflediğim puanı alamazsam asıl o zaman görüşürüz. Herhalde asıl bunalım o zaman başlayacak.
Halihazırda bir KPSS planım var ama yine de olabilecek işleri de kolluyorum. Mesela bir de çalışan arayan siteler var ne hikmetse bazı kurumların hep eleman ihtiyacı var fakat alım yok. Garip bi durum. Bazen resmen ot gibi yaşadığımı düşünüyorum. Ağaç filan olsam mesela daha güzel olurdu. Daha faydalı olurdum belki de.
Bazen babamla anneme bakıp mutlu oluyorum. Düşünse, işini gücünü eline almışsın çocuklarını büyütmüş hatta onların gençliklerini görmüşsün. Az çok belki sıkıntılı belki mutlu bir hayat geçirmişsin. Bir yuva sahibi olmuşsun. İnsan daha ne ister.
Öyle çok hayallerim var ki peşini asla bırakmak istemediğim planlarım var. Ama hepsi bir iş sahibi olmama bakıyor. KPSS adına umutlarım kırılmıyor değil. Ama hepimizin bir yerde bir ekmek kapısı var ne de olsa. Elbet o kapı birgün açılacak.
Evet istatistiki verilerdeki gibi benim de gelecekten umudum azaldı fakat şimdilik, tüm bunları yapacak gücü kendimde buluyorum. En azından planlarımdan biri olacak biliyorum.
Yine kendimi blogger terapi seansında gibi hissettim :)
Kaygılarımla kafanızı ağrıttım biliyorum affola, şimdilik diyeceklerim bu kadar...


2 yorum:

  1. bizim ülkenin hali yaa. kriz var işsizlik var gelir kötü yoksullaştık hepimiz. haklısın ki. büyüklerimiz suçlu yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem çok zengin hem çok fakiriz garip bir şekilde.

      Sil

Benzer Yazılar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...