23 Mart 2017 Perşembe

DÜN- AGOTA KRİSTOF

 


        Kitap hakkındaki görüşlerimi paylaşmadan önce dikkatimi bir hayli çeken yazarı hakkında biraz bişeyler yazmak istiyorum.
 Agota Kristof, Macaristan'da doğmuş ve 1956 yılında Stalin karşıtı sosyalist işçilerin rejimi devirmek amacıyla çıkardığı ayaklanma bastırılınca kocası ve çocuklarıyla birlikte Macaristan'dan kaçıp İsvicre'ye yerleşmiş. Ve burada fabrikada çalışıp aynı zamanda Fransızca öğrenerek çeşitli tiyatro oyunları ve kitaplar yazmış.
        Şimdi gelelim kitabın içeriğine, kitapta aynı Agota Kristof'ın hayatı gibi ülkesinden kaçıp başka ülkede mülteci olarak yaşayan Tobias Horvarth'ın öyküsü. Fakat yerleştiği ülkede ne ismi aynı kalmıştır ne de geçmişi. Çünkü geçmişini unutmak ister, artık yeni ülkesinde adı Sandor Lester'dir.
        Önemsiz bir ülkenin isimsiz bir köyünde annesi ile birlikte yaşarken bir gün sınıf öğretmeninin aslında babası olduğu gerçeğini öğrenir.  Annesi köyde başka erkeklerle birlikte olarak ve dilenerek yaşamını sürdürmektedir. Tobias'a tek iyi davranan ise sınıf öğretmenidir. Bir süre sonra okulda gördüğü bu yüzün sık sık evlerine  girip çıktığına şahit olur ve öğretmeniyle annesinin tartışması sırasında kendisine oldukça iyi davranan tek adamın yanı öğretmeninin babası olduğunu öğrenir. Bunu öğrendikten sonra annesi ile öğretmeni birlikte uyurken öğretmenini-yani babasını-  bıçaklar ve daha çocuk yaşta ülkesinden kaçar.  Yeni ülkesinde kimsesiz olarak yurtlarda yaşamını sürdürür, oldukça başarılı bir öğrencidir aslında. Fakat özgürlük düşüncesi onu kendi yaşamını sürdürerek kendi kendine yaşama arzusuna sürükler ve bir fabrikada işçi olarak çalışmaya başlar. Artık yurtta değildir kendi evi ve bir işi vardır. Yaşadığı şehirde güzel yemekler yapan bir de sevgilisi.  Fakat onun aklı hala ilkokulda tanıdığı onun deyimiyle Line'dedir. Yıllarca, bu ülkede yaşadığı yıllar boyu, Line'ı bekler. Onunla bir gün bi yerde karşılaşacağını düşünür nitekim öyle de olur. İmkansız aşkını fabrikaya gittiği otobüste görür, aynı fabrikada işçi olarak çalışmaktadırlar. Line evli ve bir çocuk annesidir üstelik.  Tüm bu olumsuzlukların dışında onların birleşmesine engel koskoca bir sır daha vardır sadece Tobias'ın bildiği. Line'ın asla ama asla bilemeyeceği. Tobias ve Line karşılıklı olarak birbirlerini çok sevseler de yine de birlikte olamazlar ve ikisi de başkalarıyla evli olarak hayatlarını sürdürürler.
  Basit bir aşk hikayesi gibi görünse de tüm bunların dışında mülteci hayatını, başka ülkede yaşayıpta artık tahammül sınırlarını zorlanan, hayata tutunamayan insanların intiharını, yalnızlığı, kimsesizliği, mücadeleyi, özgürlük arayışını hepsini çok güzel bir biçimde ele almış. Zaten kitapta incecik ben Yapı Kredi Yayınları'ndan okudum 100 sayfa yok bile. Öykü tadında bir saatte bitirebileceğiniz bir kitap. Kesinlikle müthişti, şiddetle tavsiye ediyorum.
 Keyifli okumalar..
 Not: kardeşim bilgisayarımı götürdüğünden beri blog tutmak benim için bir ızdırap çünkü ya milattan kalmış masaüstünden yazmak zorundayım ya da mobilden. İki durumda beni yazmaktan soğutuyor resmen..

10 yorum:

  1. Ha sebebi anlaşıldı yazmamanın:)
    Yazarın muhtemel ilk kitabıdır,çünkü çoğu yazar ilk kitabında kendini anlatır derler. Yaşam öyküsü ilginçmiş,belki denk gelirse okurum bir gün.Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahanem hazırdı :) ilk kitabı değil ama biyografik bi havası vardı. Tavsiye ederim..
      Sevgiler..

      Sil
    2. ilk kitabı Büyük Defter. Aşırı tavsiye ederim okuyun

      Sil
    3. Aa öyle mi, yazdım okunacaklar listesine :)

      Sil
  2. Nedense Macar Edebiyatı okumak bir hevesim var. Nereden geldi, neler okudur bilmiyorum. Uçakla Macaristan üzerinden geçen birini dahi Macar Edebiyatı ile bir bağlantısı vardır diye okuyabilirim :) Şaka bir yana konu ilgi çekici. İntihar modu olmayaydı iyiydi. Bir kenara not alıyorum. Keyifli okumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baya baya ilginiz varmış :) ben bu kitaba kadar sanırım hiç Macar edebiyatına ait bir eser okumadım ama bu kesinlikle müthişti.. eh biraz intihar, dramatik bir yanı var anlatım efsane idi bana göre.. teşekkürler size de keyifli okumalar :)
      Sevgiler..

      Sil
  3. blogunuzu izlemeye aldım sizide bloguma beklerim :)

    YanıtlaSil
  4. Yanıtlar
    1. Zaten bissürü ilginç ve güzel kitaplar sende deep :)

      Sil

Benzer Yazılar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...