27 Temmuz 2013 Cumartesi

KÜRK MANTOLU MADONNA


SABAHATTİN ALİ / KÜRK MANTOLU MADONNA

 Bu kitap son zamanlarda o kadar karşıma çıktı ki öncelikle Kitapyurdu'nun en çok satanlar listesinde gördüm daha sonra çeşitli bloglarda yazılarını okudum. Sonra dedim ki "tamam ya artık okumasam ayıp olur." Gerçekten de bunca zaman nasıl oldu da okuyamamışım. Öyle düşünüyorum ki bu kitabı okuyupta beğenmeyen tek bir kişi yoktur.
Aslında gerçek hayatta da rastlayabileceğimiz bir konunun kitapta anlatıldığını görüyoruz. Ama ne anlatma bir okusanız kalbiniz titrer öyle cümleler,öyle duygular öylesine sahici ki. Kitap bittiğinde;
-Ah Raif Efendi keşke gerçek olsan da seni tanısam bir kere o kederli,durgun yüzünü görebilsem demekten kendimi alamadım.
Kitap o kadar güzel bir paragrafla başlıyor ki. Şöyle ki efenim;


Aslında tüm hikaye Raif efendinin Almanya'da bir sergide Kürt Mantolu Madonnasının tablosunu görmesiyle başlıyor. İşte bundan sonrasında Raif Efendi ve Maria Puder'in öyküsünü Sabahattin Ali'nin cümleleriyle içinize işleye işleye okuyorsunuz.

Ayrıca kitabın ilk sayfasında Sabahattin Ali'nin trajik yaşam öyküsü kısa fakat çok güzel bir şekilde anlatılmış. İlk sayfa ve önsözü atlamadan okumanızı tavsiye ediyorum canlar.
Yani kısaca demem o ki okuyun hatta mutlaka okuyun çok günler etkisinde kalacaksınız.

Ve son olarak işte o Kürk Mantolu Madonna tablosu;


13 yorum:

  1. Okuduğum ilk roman ve iyi ki bu romanı okumuşum. Bende yeri farklıdır. Bana okuma alışkanlığını aşılayan kitap bu. Lisede hocamın mecburi olarak okutması sonucu okudum. Öyle güzeldi ki, haytalık yapan ben ve arkadaşım, tenefüslerde bile kitabı elimizden bırakamamıştık. Çok sürükleyici ve etkileyici bir hikayesi var romanın. Hatırlattığınız için teşekkürler, herkesin okumasını tavsiye ederim. Saygılar, sevgiler.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle okuma alışkanlığı kazanmak için çok doğru ve çok güzel bir kitaptan başlamışsınız :)İyi ki hocanız mecburu tutmuş :) Kitap sürükleyiciliği yanında o kadar güzel duygular bırakıyor ki insanda ben de okuduktan bi hayli sonra bile ne zaman bu kitaptan bahsedilse çok güzel anımsarım.

      Sevgilerimle :)

      Sil
  2. çok güzeldir gerçekten okumadan ölünmemeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de nasıl güzel. Ben o kadar uzun müddetçe etkisinde kaldım ki defalarca okuyabileceğim tek kitaptır belki de:)

      Sil
  3. Odamın etrafı bu kitabın alıntı cümleleriyle dolu
    bizzat kendim yazdım. o derece etkiledi beni.
    bence hiç tartışmasız tek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabahattin Ali cidden son derece etkileyici bir yazar. Başından sonuna kadar altı çizilecek binlerce kelime var.
      Odanın her bir köşesinde Raif efendiye rastlamak, Sabahattin Ali'yi tekrar okumak güzel olsa gerek...

      Sil
  4. Merhaba. :)

    Benim de okuduğum ilk Sabahattin Ali romanıydı, Kürk Mantolu Madonna ve galiba hiçbir zaman unutamayacağım o inanılmaz karakter, "Maria Puder" ile de tanışmamı sağlamıştı. Gerçekten kimsenin fark etmediği kişilerin böyle büyüleyici hatıraları, biz bilmesek de, çok olsa gerek. Çevremizde yüzlerce, belki binlerce böyle dünyalar olduğunu hatırlatan bir eser.

    Not: Ben de bu roman ile ilgili blogumda yazı yazmıştım.
    Zamanınız olursa, okuyabilirsiniz. :)

    http://yazimcakitap.blogspot.com.tr/2015/01/kurk-mantolu-madonna.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, hoşgeldiniz.
      Bence Raif efendi de Maria Puder de herkesin yüreğine dokunmalı, evet belki de onlar çevremizde gördüğümüz fakat içini bilmediğimiz hayatların yansıması...

      Sil
  5. Merhaba, inanır mısınız ben de aynı düşünceler içerisindeyim ama paylaştığınız tablo her ne kadar "Kürk Mantolu Madonna" olsa da, Sabahattin Ali de sanırsam bu tablodan etkilendiğinden dolayı kitaptaki tabloya o ismi vermiş. Kitaba gelecek olursak kitaptaki tablo farklı betimlenmiş dediğim gibi Sabahattin Ali orjinalinden etkilendiği için o ismi vermiş olmalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, hoşgeldiniz :) Kürk mantolu Madonna yı okuyan herkeste aynı hisler oluşuyor galiba herkes çok seviyor. Tablonun su halindense kitaptaki halini daha çok seviyorum ne kadar güzel tasvirlemis hepsini Sabahattin Ali.

      Sil
    2. Alın benden de o kadar :)

      Sil
  6. Merhabalar,

    Sabahattin Ali‘nin 1943 yılında yayımladığı ”Kürk Mantolu Madonna” romanı, günümüzde en çok ilgi gören ve en çok satan kitaplar arasında yer alıyor. Roman; aşk, yalnızlık ve yabancılaşma temaları etrafında şekillenmektedir.

    Edebiyatımızın en önemli romanları arasında gösterilen ”Kürk Mantolu Madonna” özellikle son yıllarda sosyal medyada çok popüler olmuştu. Pek çok kitapsever, bu romanı okumasa bile mutlaka romandan bir alıntıyı hatırlamaktadır.

    Hem gözlem yeteneğine ve güçlü kalemine hem de başarılı ruh tahlillerine hayran olduğum Sabahattin Ali’nin ”Kürk Mantolu Madonna” romanından hafızamda en çok yer edinen alıntıları okumanız için sizinle de paylaşmayı istedim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kurk-mantolu-madonnadan-24-muhtesem-alinti/ Umuyorum ilgiyle okursunuz.


    Keyifli okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
  7. Sabahattin Ali‘nin 1943 yılında yayımladığı ”Kürk Mantolu Madonna” romanı, günümüzde en çok ilgi gören ve en çok satan kitaplar arasında yer alıyor. Roman; aşk, yalnızlık ve yabancılaşma temaları etrafında şekillenmektedir.

    Edebiyatımızın en önemli romanları arasında gösterilen ”Kürk Mantolu Madonna” özellikle son yıllarda sosyal medyada çok popüler olmuştu. Pek çok kitapsever, bu romanı okumasa bile mutlaka romandan bir alıntıyı hatırlamaktadır.

    Hem gözlem yeteneğine ve güçlü kalemine hem de başarılı ruh tahlillerine hayran olduğum Sabahattin Ali’nin ”Kürk Mantolu Madonna” romanından hafızamda en çok yer edinen alıntıları okumanız için sizinle de paylaşmayı istedim. Umuyorum ilgiyle okursunuz.

    http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/kurk-mantolu-madonnadan-24-muhtesem-alinti/

    ''Benim beklediğim aşk başka! O bütün mantıkların dışında, tarifi imkansız ve mahiyeti bilinmeyen bir şey. Sevmek ve hoşlanmak başka; istemek bütün ruhuyla, bütün vücuduyla, her şeyiyle istemek başka… Aşk bence bu istemektir. Mukavemet edilmez bir istemek!''

    YanıtlaSil

Benzer Yazılar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...