6 Mayıs 2014 Salı

CENNETİN RENGİ



Her izlediğimde ağlıyorum. Görme engelli bir çocuğun hayatı diyeyim gerisini sen anla işte.
Üstelik yönetmeni Baran'ın da yönetmeni olan Majid Majidi. Bu filmden hiç haberim olmazken ilk önce Mohsen Namjoo'nun şu şarkısıyla karşılaşmış ve sırf şarkıdaki hüzünden bile ağlayacak kadar olmuştum. Daha sonra filmi araştırdım ama izleyemedim geçen yaz evde TRT'de denk gelip izlemiştim. Film, film değil gerçek sanki. O kadar derinden etkiliyor insanı. Muhammed'i özlediğimi fark edip dün tekrar izledim. Muhammed. Film karakteri değil o, kesinlikle. Yoksa özler mi insan ?
Majid Majidi'nin elinden çıkmış gerçek bir İran başyapıtı. Filmin başkahramanı Muhammed'in gerçek hayatta da görme engelli olması çok manidar değil mi. Filmin konusunu anlatmak istemiyorum bu defa. İnternette aradığınızda tonlarca şey bulacaksınız zaten. Her sahne, her kare o kadar dokunaklı ki, anlatmakla tarif edilecek cinsten değil. İzleyenler bilir, Muhammed'in marangozun yanında ilk kaldığı gün yaptığı konuşma varya o kadar dokundu ki bana. Hüngür hüngür ağladım. Sizin için de yazayım;
"Kimse beni sevmiyormuş. Ben ona ağlıyorum. Ama sebebini biliyorum. Beni kör olduğum için istemiyorlar. Öğretmenimiz Allah'ın körleri sevdiğini söyler. Ben de bir keresinde "Madem seviyor neden bizi kör etti? Neden kendisini görmemize izin vermedi? diye sormuştum. Öğretmen de Allah'ın görünmez olduğunu söylemişti. Ama O'nu her an her yerde hissedebilirmişiz. Ellerimizi uzatırsak O'na ulaşabileceğimizi söylemişti. O günden beri her yerde Allah'ı arıyorum. Ellerimi uzatıp O'na ulaşmayı bekliyorum."

Daha bunun gibi o kadar çok güzel sahne var ki. Bu kadar iyi bir yönetmenle birlikte bu kadar iyi oyunculuklar da birleşince cidden ortaya tarifi zor bir film çıkmış.
Lafı daha fazla uzatmayım, size tavsiyem kesinlikle ama kesinlikle izleyin.


...Ve sen Muhammed biliyorum sen iyi birisin, ellerin o kadar beyaz ki.

2 yorum:

  1. hey bilmiyodum not aldım izlicem yazcam ben deeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazını bekliyorum dram seviyorsan beğeneceğinden eminim :)

      Sil

Benzer Yazılar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...