6 Eylül 2014 Cumartesi

FARELER VE İNSANLAR



FARELER VE İNSANLAR/JOHN STEİNBECK


George ve Lennie iki yakın dosttur. Lennie, kendi kuvvetinin farkında olmayan iri yarı ve saf bir kişiliğe sahipken George daha uyanık Lennie ile neden bir türlü yollarını ayıramadığını bilemeyen bir kişiliktir. Lennie'nin unutkanlığı ve sürekli başını belaya sokması George'u bir hayli sıkıntıda bıraksa da bu iki dost yıllarca yollarını ayırmazlar. Bir gün Kaliforniya'da, Salinas Vadisi'ndeki bir çiftlikte iş bulup yollara düşerler. Çiftliğin yakınındaki bir nehir kenarında George, Lennie'ye nasıl davranması gerektiğini tek tek anlatır. Lennie bu sırada bulduğu fareleri okşarken farkında olmadan öldürür. Zaten Lennie'nin hayattaki tek mutluluğu böylesine yumuşak canlıların başını okşamaktır.
İki arkadaş çiftlikte oldukça temkinli davranırlar. George her defasında Lennie'ye nasıl davranması gerektiğini anlatır. İkisinin de tek hayali bu çiftlikten kazandıkları parayı biriktirip, kendi arazilerini almak ve kendi çiftliklerini diledikleri gibi yapmaktır.Bu hayalin Lennie'yi en çok mutlu eden kısmı çiftliklerinde besleyecekleri tavşanlardır. İki arkadaşın bu hayaline çiftlikte çalışan işçilerden, Candy de ortak olur.
Birgün ahıra köpekleri sevmeye giden Lennie'nin yanına çiftlik sahibinin oğlu olan Curley'in genç karısı gelir. Curley'in karısı ve Lennie konuşmaya başlarlar. Lennie, kadına yumuşak şeyleri çok sevdiğinden bahseder. Kadın da isterse saçlarını okşayabileceğini söyler. Gücünün farkında olmayan Lennie, kadının saçını okşarken olanlar olur ve yanlışlıkla kadının boynunu kırar. Oracıkta ölen kadına ne yapacağını bilemez. Üstünü samanlarla örtmeye çalışır ama nafile.
Çok geçmeden çiflikteki herkes kadının cansız bedeniyle karşılaşır. Herkes bu olayın Lennie'nin başının altından çıktığının farkındadır. Lennie ortalıkta yoktur. George ne yapacağını bilemez.
Çiftliktekiler Lennie'yi bulmak için etrafa dağılırlar. Bulurlarsa öldüreceklerdir.
George, Lennie'yi tahmin ettiği yerde bulur.  Çiftliğe yerleşmeden önce dinlendikleri nehrin kenarı.
Lennie oldukça korkmuştur. George onu sakinleştirip, nehre karşı oturttur. Ona hayallerinden tekrar bahseder. Kuracakları çiftlikten, alacakları tavşanlardan. Sonra vadide bir silah sesi yankılanır.
George, yıllarca beraber çalıştığı arkadaşını öldürmüştür.

3 yorum:

  1. heeey okul bitti nabıyon şimdiiii neler yapıyon yaaaa :)

    bu kitabı okudum sevdim. sen de sevdin miiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uzun süreden sonra deep :)
      aynen sevdim deep çok hem de :)

      Sil
  2. Güzel özetlemişsin, kesinlikle okunması gereken bir kitap bence :)

    YanıtlaSil

Benzer Yazılar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...